Santi dhamma logo

Vipassana

Wat is Vipassana?

Meditatie is een vervanging van de originele Pali term: “Bhavana”. Bhavana betekent cultuur of ontwikkeling, met andere woorden; mentale cultuur of mentale ontwikkeling. Het reinigen van onze geest van onzuiverheden en verstoringen zoals hebzucht, woede, luiheid, zorgen, twijfel en rusteloosheid en het cultiveren van bewustzijn, concentratie, wijsheid, vertrouwen, energie en inspanning.

Vipassana meditatie werd voor het eerst geïntroduceerd en onderwezen door de Boeddha die van ongeveer 563 tot 483 v.Chr. leefde.

Vipassana betekent “duidelijk zien”, “speciaal zien” of “doorzien” (“Vi”: duidelijk, speciaal, in, door; “Passana”: zien), met andere woorden introspectie, intuïtieve wijsheid, intuïtieve kennis.

Vipassana wordt vaak vertaald als “inzicht”. Omdat het leidt tot een heldere kijk op onze (menselijke) natuur, en het ons inzicht geeft in de realiteit van ons lichaam en onze geest. Deze wijsheid geeft ons een middel om te voorkomen dat we in allerlei ‘gebeurtenissen’ (emoties, gevoelens, interpersoonlijke relaties, gedachten etc.) worden getrokken, oftewel de geest leiden om deze van lijden te ontdoen.

Vipassana – of inzichtmeditatie is een methode die gebruik maakt van moment-tot-moment mindfulness. Dit betekent bewust en aanwezig zijn op elk moment met alles dat opkomt in ons lichaam en in onze geest.

Vipassana Satipatthana, de techniek die we hier bij Santi Dhamma gebruiken en aanleren is gebaseerd op de vier fundamenten van mindfulness. We trainen om meer aandachtig te zijn ten aanzien van ons:

  • Lichaam

  • Gevoel

  • Geest (staat van bewustzijn)

  • Objecten van de geest (ideeën, gedachten en opvattingen)

De vijf doelstellingen van het beoefenen van Vipassana meditatie zijn:

  1. Om het hart en de geest te zuiveren,
  2. Leed en verdriet te overwinnen,
  3. Jezelf van pijn en lijden te bevrijden,
  4. Het ware pad in het leven te ontdekken,
  5. Het einde van het lijden te realiseren (Nibbana).

De meditatie techniek die in onze cursussen wordt geleerd wordt op dezelfde manier doorgegeven zoals het traditioneel wordt beoefend in Wat Phradhatu Sri Chomtong Voravihara, onder begeleiding van de zeer gewaardeerde Phra Prom Mongkol Vi (eerbiedwaardige Phra Ajarn Tong Sirimangalo). 

Het is een intensieve vorm van de Mahasi Sayadaw techniek die zowel loopmeditatie als zitmeditatie bevat.

Het wordt niet verondersteld of verwacht van deelnemers dat zij de Boeddhistische zienswijzen aanhangen of gaan aangehangen.


We zijn wat we denken.
Alles wat we zijn ontstaat met onze gedachten
Met onze gedachten maken we de wereld.
Spreek of handel met een onzuivere geest
En problemen zullen je volgen
Zoals het wiel de os, die de kar trekt, volgt.

We zijn wat we denken.
Alles wat we zijn, ontstaat met onze gedachten
Met onze gedachten maken we de wereld
Spreek of handel met een zuivere geest
En geluk zal je volgen
Onwrikbaar, net als je schaduw.

– The Dhammapada- the sayings of the Buddha, verze 1 & 2 –

0
YOUR CART
  • No products in the cart.